stella och hemligheten: lärarmaterial (KOPIERINGSUNDERLAG)

Författare: Madeleine Bernadotte, Karini Gustafson-Teixeira, Marie Oskarsson

Fritt att ladda ner!

VAD ÄR EN DÅLIG HEMLIGHET?

VAD KAN MAN GÖRA OM MAN FÅR HÖRA EN DÅLIG HEMLIGHET?

OCH VARFÖR ÄR DET IBLAND SÅ SVÅRT ATT SÄGA IFRÅN TILL EN VUXEN, NÄR MAN ÄR BARN?

Lärarmaterialet till boken Stella och hemligheten är framtaget för att underlätta för dig som är lärare att arbeta med bokens huvudteman: barns rättigheter och dåliga hemligheter. Introducera Stella och hemligheten som högläsningsbok för din elevgrupp och använd lärarmaterialet parallellt.

Här hittar du:

• bokfrågor

• samtalsfrågor

• övningar

• kopieringsunderlag

Om boken Stella och hemligheten (länk till boken här):
Att stå upp för sig själv eller någon annan är inte alltid lätt. Hur tar man mod till sig och säger ifrån när något inte känns bra? När Prinsessan Madeleine barnboksdebuterar är det med ett tema som i och med arbetet för World Childhood Foundation engagerar henne starkt: barns rättigheter.

När nioåriga Stella och hennes pappa flyttar till Sverige känns allt nytt och lite konstigt: språket, skolan och fritidsaktiviteterna, allt är annorlunda och tar tid att vänja sig vid. 
Så en dag berättar kompisen Elena en fruktansvärd hemlighet för Stella. Något som Stella inte får berätta för någon. Lova det! 

Men Elenas hemlighet skaver som en tung sten i magen på Stella. Vad ska hon göra? 
”Stella och hemligheten” är en vardagsnära berättelse att läsa tillsammans, men också en bok med ett viktigt ämne att prata om. 

I slutet av boken finns frågor till läsaren för att öppna till samtal om svåra frågor som rör integritet, förtroenden och självkänsla. Det finns också en separat lärarhandledning för den som vill fördjupa sig i frågorna.

Det här lärarmaterialet hör till boken Stella och hemligheten utgiven av Bonnier Carlsen i samarbete med Childhood Foundation. Författare: Madeleine Bernadotte, Karini Gustafson-Teixeira och Marie Oskarsson.

Skärmavbild 2019-01-30 kl. 13.03.56.png

Handledning till boken “hjärnsmart” av johan rapp

När eleverna gått igenom den här kursen har de tagit ett körkort i studieteknik – kanske en av deras viktigaste investeringar i tid och förmåga under sina många år som elever. De kommer att ha förstått hur de ska göra för att hjärnan lättare ska ta till sig och minnas relevant information. Detta kommer att lyfta deras betyg och hjälpa dem att skapa bestående nätverk av hjärnceller (minnen) som de kommer att ha glädje av hela livet.

Du som lärare kan se kursen som ett smörgåsbord och välja de avsnitt och övningar som är mest relevanta för dina elever vare sig de går på högstadiet eller gymnasiet. Samtidigt är det starkt rekommenderat att varje elev har ett eget exemplar av boken som kursen bygger på, så att eleven kan repetera och återvända till den under sina studieår.

Boken kan du köpa här!

Skärmavbild 2019-01-15 kl. 14.23.10.png

Handledning till boken “Värsta, bästa nätet” av Maria Dufva

Boken Värsta bästa nätet är en guidebok för barn om det härliga och ibland farliga livet på internet. Med stor respekt för barns kärlek till sina communities, spel och andra tjänster vägleder Maria Dufva genom faror som finns. Maria Dufva är kriminolog, författare och föreläsare med lång erfarenhet av barn och internet.

Skolmaterialet till Värsta bästa nätet är ett fristående material. Det innehåller andra case än boken, samt förslag till diskussionsfrågor och dilemmakort.

Boken kan du köpa här!

omslag.png

Provlektion: Martin Luther KING-dagen

Här hittar ni en övningsuppgift till Martin Luther King-dagen den 21 januari. Ett fint bidrag från @claras_klassrum det tackar vi för! Går att skriva ut i såväl A3 som A4.

Skärmavbild 2019-02-14 kl. 14.21.58.png

Provlektion: Reading rockets A

Testa en provlektion från Reading Rockets A – läsinlärning i engelska!

Passar främst åk 3–4.

Reading Rockets är lästräning i engelska för åk 3–7. Varje bok innehåller ett tjugotal texter av varierad längd i olika genrer. Allt från enkla instruktioner, intressanta och knasiga fakta till dialoger, sagor, myter, rim och ramsor, samt en tecknad Shakespeare i varje bok. Till varje text tränas elevernas förmåga att förstå ”the main idea”, men även deras förmåga att läsa mellan raderna. Det finns ordförståelseövningar till varje text som bygger ut och utvecklar elevernas ordförråd. I de senare böckerna finns diskussionsfrågor för mindre grupper eller helklass. Serien passar lika bra att arbeta med individuellt som i grupp.

Läs mer om denna serie här!

 • Reading Rockets A passar åk 3–4

 • Reading Rockets B passar åk 4–5

 • Reading Rockets C passar åk 5–6

 • Reading Rockets D passar åk 6–7

RRB.png

Provlektion: Reading rockets B

Testa en provlektion från Reading Rockets B – läsinlärning i engelska!

Passar främst åk 4–5.

Reading Rockets är lästräning i engelska för åk 3–7. Varje bok innehåller ett tjugotal texter av varierad längd i olika genrer. Allt från enkla instruktioner, intressanta och knasiga fakta till dialoger, sagor, myter, rim och ramsor, samt en tecknad Shakespeare i varje bok. Till varje text tränas elevernas förmåga att förstå ”the main idea”, men även deras förmåga att läsa mellan raderna. Det finns ordförståelseövningar till varje text som bygger ut och utvecklar elevernas ordförråd. I de senare böckerna finns diskussionsfrågor för mindre grupper eller helklass. Serien passar lika bra att arbeta med individuellt som i grupp.

Läs mer om denna serie här!

 • Reading Rockets A passar åk 3–4

 • Reading Rockets B passar åk 4–5

 • Reading Rockets C passar åk 5–6

 • Reading Rockets D passar åk 6–7

Skärmavbild 2018-12-13 kl. 11.11.04.png

Provlektion: Pelle svanslös: Lärarens idébok

Testa en provlektion från Pelle Svanslös: Lärarens idébok!

ÅR: Passar främst år F-3.

SYFTE:
Syftet med uppgiften är att skapa förutsättningar för elevinflytande i undervisningen där eleverna övar förmå-gan att reflektera över livsfrågor som kamratskap, relationer, rätt och orätt. Utveckla förmågan att lyssna och respektera andras åsikter. Genom diskussioner få ökad förståelse för orsaker till varför regler behövs och vilka konsekvenserna kan bli om de inte upprätthålls.

MÅL:

 • Eleven kan ge exempel på varför regler behövs i skolan och konsekvenserna om de inte följs.

 • Eleven kan ge exempel på hur man kan vara en bra kompis.

Läs mer om detta kopieringsunderlag här!

Skärmavbild 2018-11-09 kl. 12.13.52.png

Provlektion: Programmering och digital teknik (Med Hans persson)

Testa en provlektion från Hasse Perssons nya bok om Programmering och digital teknik!

ÅR: Passar främst år 3-5

SYFTE & MÅL: Att få lära sig roliga och spännande fakta om internet och att

fundera och resonera om internetsäkerhet.

Är du nyfiken på hela grundboken och arbetsboken, klicka för att se våra digitala smakprov!

Provlektion: Språklek – Rim-memory

Ett rim-memory som inspirerats av boken "Gapa utan att rapa" men som även funkar på egen hand. 

Syftet med Levande rim-memory är att träna den fonologiska medvetenheten genom att lyssna och leka med ord som rimmar. Leken stimulerar också elevernas förmåga att samspela och memorera.

Ta mig till boken Gapa utan att rapa för jag blir såååå nyfiken!

Skärmavbild 2018-09-04 kl. 11.32.18.png

Så funkar det! Valet 2018

Du har väl upptäckt boken "Så funkar Sverige" från Bonnier Carlsen? Detta kopieringsunderlag är hämtat från boken och ger eleverna all information om hur valet i Sverige fungerar och hur det går till att rösta - och det bjuder vi så gärna på!

Läs mer om boken Så funkar Sverige här!

Skärmavbild 2018-08-23 kl. 15.49.00.png

problemlösarhanden

Från Anna Wassenius (www.frokenanna.com) har vi fått inspiration till denna problemlösarhand som lotsar eleverna att steg för steg ta sig an matematiska och kluriga problem. Självklart tipsar vi då om vårt kopieringsunderlag i matematik – Kluris A – som är fylld med nästan 200 kluriga uppgifter i matte för åk 2-4.

P.S. Har du en bra övning eller idé du vill dela med dig av här? Hör av dig till oss!
Maila anna.granlund@bonnierforlagen.se.

bänkhjälp

En toppenfin bänkhjälp med siffer- och alfabetsstöd i A4-format, bara att skriva ut och kanske laminera.

Kolla in Kluris - vårt kluriga mattematerial för årskurs 1-3 där man klurar på matteuppgifter tillsammans!

Vill ni öva mer på alfabetet har vi flera fina ABC-lekar och en fin ABC-plansch.

talrutor

Talrutor, 1–20 och 1–100. Går att använda till massor av fiffiga talövningar, som att sänka skepp och spela bingo.

Du har väl sett våra fina räknehäften? Till superpriset 95 kr (F-pris) får du 25 häften att dela ut till dina elever, med peppiga tillrop bland sidorna!

Skärmavbild 2019-05-09 kl. 12.30.32.png

Mål & utvärdering: arbetsområden


Syfte
: Vara med och planera och påverka sin undervisning samt lära sig grunderna i ett demokratiskt samhälle. Sätta upp individuella mål utifrån ett specifikt arbetsområde plus ett blad med utvärdering av arbetsområdet. Tack till Frida Persson och Malin Fredriksson @varasmaklassrum

P.S. Har du en bra övning eller idé du vill dela med dig av här? Hör av dig till oss!
Maila anna.granlund@bonnierforlagen.se.

Skärmavbild 2018-11-22 kl. 15.41.55.png

material till Friends Snällkalender

Snällkalendern är en julkalender som utmanar dig att göra något snällt varje dag fram till julafton.  Öppna luckorna tillsammans i klassen och bidra till en snällare värld!

Allt överskott från försäljningen går till Friends verksamhet. (Bonnierförlagen Lära har inga intäkter alls från Snällkalendern – vi vill bara sprida den. :-)

Sista beställningsdatum för leverans till 1/12 är söndagen den 25/11.

Beställ här: https://shop.friends.se/produkt/snallkalendern/

 

 

Skärmavbild 2018-10-11 kl. 10.23.27.png

3-2-1-biljett

En kul övning att göra varje vecka med eleverna och samla! Med den så kallade 3-2-1-biljetten får eleven svara på frågorna …

 • Tre saker som gjorde mig glad denna vecka:

 • Två saker jag lärt mig denna vecka:

 • Ett mål jag ska försöka nå nästa vecka:

I samarbete med Malin Bergdahl @kooperativa_klassresan.

Skärmavbild 2018-09-03 kl. 09.56.33.png

elevmål läsåret 2018-2019

Måldokument för hösten 2018, våren 2019 eller för hela läsåret. Detta fina tips har vi fått från @claras_klassrum!

P.S. Har du en bra övning eller idé du vill dela med dig av här? Hör av dig till oss!
Maila anna.granlund@bonnierforlagen.se.

Skärmavbild 2018-10-19 kl. 11.48.11.png

Nej-japlanscher

Klassrumskul-aktivitet som funkar för folk som är 7 år och folk som är 77. ”Nej-och-japlanscher” med Drakis: skriv ut, sätt upp, återkoppla till och förändra över tid inställning och självförtroende ...

I samarbete med Malin Bergdahl @kooperativa_klassresan.

Skärmavbild 2018-08-09 kl. 15.46.21.png

Pepp-burken

Du vet säkert vad en peppburk är – en burk som ger pepp, helt enkelt. 
Burken har ett positivt budskap för alla som vill dra en lapp, och den funkar överallt: i skolan, hemma, som present, till dig själv ... Vill du ha vår version av peppburken? Varsågod att ladda ner den gratis!

Min ryggsäck

En kul fyll-i-övning där eleverna får berätta om sin ryggsäck, det vill säga sig själva, sin familj och sina intressen.

kompisblomman

Hur ska en bra kompis vara? Fyll klassrummet med kompisblommor och massor av bra tips på hur en riktigt bra kompis ska vara!

Skärmavbild 2018-09-26 kl. 09.33.58.png

Att ge och få förlåtelse

Här får ni ett finfint klassrumsstöd i den svåra konsten att be om förlåtelse, eller säga att man är ledsen på grund av något som en kamrat gjort. I samarbete med Malin Bergdahl som driver Instagramkontot @kooperativa_klassresan.

Skärmavbild 2018-10-05 kl. 10.24.00.png

Mina årstider

Jobba med alla sinnen när ni beskriver årstiderna. Hur luktar hösten? Hur känns den? Spring ut och bada i en lövhög nu! I samarbete med Naaz Sultani (@naaz.klassrum).

Skärmavbild 2019-06-14 kl. 05.34.50.png

Affisch med Värdeord

Affisch med värdeord från läroplanen för förskola från boken Lekbaserat lärande. Något att starta hösten med och välkomna alla barn och föräldrar med!

Skärmavbild 2019-02-07 kl. 07.08.06.png

alla hjärtans dag & vänliga veckan

Här presenteras några aktiviteter för Alla hjärtans dag och Vänliga veckan, i samarbete med @kreativaklassrummet, tack för bidraget. Vi har även inspirerats till ett Vänliga veckan-bingo för elever, bara att ladda ner!

Skärmavbild 2018-09-21 kl. 10.52.31.png

affischen klassrummet

Ladda ner och printa ut ditt eget exemplar av affischen Klassrummet av Lotta Olsson och Stina Lövkvist.

Ljudnivån i klassrummet

Sätt rätt ljudnivå i klassrummet med hjälp av dessa två mätare.

vimplar med alfabetet till ditt klassrum

Färglada vimplar med alfabetet till ditt klassrum. Det är lite pyssel att klippa ut dem alla, men gör det till en aktivitet i klassen där alla hjälper till – och lär sig nya ord på kuppen! Häng upp alfabetet eller egna ord och meningar – vad sägs om VÄLKOMMEN TILLBAKA efter sommarlovet.

Det finns också tomma vimplar i blandade färger där du själv kan bestämma vad det ska stå.

bokmärken

Bokmärken i flera olika modeller att skriva ut, en del bara fina och färgglada, några man får färglägga själv och en del med namn, klass och andra uppgifter man kan arbeta med när man läser.

namnskyltar (skyltar)

Namnskyltar i olika former att skriva ut. Kan användas till att märka upp vad som helst egentligen!

Dörrhängare med kul budskap

Dörrhängare med flera olika budskap att hänga på dörren till ditt klassrum. Variera beroende på humör och dagsform : )

Skriv ut, klipp till formen och limma på kartong eller hårdare papp. Du kommer att bli den coolaste läraren på skolan!